Svenska

Biff Wellington med grillade grönsaker och rödvinssås

Ännu ett recept på Biff Wellington? Det är vad du kanske tror. Och ja, Biff Wellington är riktig klassiker. Däremot har det inte funnits något recept med den färska degen från Danerolles. Det kommer att ge en speciell twist till denna klassiska rätt, och kan till och med låta dig överglänsa den klassiska varianten. Låter väl bra?

Ingredienser

Biff Wellington

  • 3 burkar Danerolles klassiska croissanter
  • 600gr fläskfilé, oxfilé eller rostbiff
  • ELLER 800 gr nötfärs (+ 1 ägg och ströbröd)
  • 500gr svamp efter eget val
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 skivor parmaskina eller serranoskinka eller 12 skivor prosciutto
  • Persilja
  • 1 ägg
  • Smör
  • Peppar och salt

Tillbehör: grillade grönsaker

  • 600 gr hårda grönsaker som morot, palsternacka, rödbetor, rotselleri, pumpa, grön sparris, sötpotatis
  • Olivolja
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Peppar, salt, timjan

Sås: vinsås

  • 2 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar rosmarin
  • 400 ml rött vin
  • 300 ml köttfond
  • 100 gr kallt smör
  • Peppar och salt

Beredningsmetod

Biff Wellington med grillade grönsaker och rödvinssås

För fyra personer

Biff Wellington

När du väljer att arbeta med fläskfilé eller oxfilé:

  1. Klappa köttet torrt, krydda med peppar och salt, smält smöret i stekpannan och stek köttet på alla sidor.
  2. Ta upp köttet ur pannan, lägg den på en tallrik och förvara den i kylskåpet.

När du väljer att arbeta med nötfärs:

  1. Lägg nötfärsen i en skål, tillsätt ägget och lite ströbröd. Krydda med peppar och salt. Om nötfärsen fortfarande är lite blöt, tillsätt lite mer ströbröd.
  2. Gör en stor korv av nötfärsen och förvara den på en tallrik i kylskåpet.

 

  1. Värm ugnen på 180 grader.
  2. Rensa svampen och skär dem i små bitar.
  3. Skala schalottenlöken och vitlöken och fräs dem.
  4. Smält lite smör i stekpannan och stek schalottenlök och vitlök. Tillsätt de svampen och stek allt tills vattnet är borta. Hacka sedan persilja och tillsätt den i pannan. Krydda med peppar och salt.
  5. Lägg en bit plastfolie på din köksbänk, lägg köttskivorna (parmaskinka, seranoskinka eller prosciutto) på den och lägg på svampblandningen. Ta ut köttet ur kylen och lägg det på svampmixen. Rulla ihop allt hårt med hjälp av plastfolien. Ställ rullen i kylen i 1 timme.
  6. Öppna den första burken med Danerolles Classic Croissants och rulla ut degen (vertikalt) på en bit bakplåtspapper. Se till att du stänger de angivna skärlinjerna.
  7. Öppna den andra burken med Danerolles Classic Croissants, rulla ut degen (vertikalt) och lägg den ovanför den första degrullen (från den första burken). Se till att kanterna överlappar och är stängda.
  8. Öppna den tredje burken med Danerolles Classic Croissants, rulla ut degen (vertikalt) och lägg den ovanför den andra degrullen (från den andra burken). Återigen, se till att kanterna överlappar och är stängda.
  9. Ta ut rullen med kött-svampmixen ur kylen. Ta bort plastfolien och lägg den på degen. Rulla ihop degen med kött-svampmixen. Vik upp kanterna och stäng alla kanter.
  10. Om det är lite deg kvar kan du göra stjärnor (eller andra figurer) för att dekorera Biff Wellington. Fukta figurerna på ena sidan och fäst dem på degen.
  11. Vispa upp äggulan med lite äggvita och pensla degen med den.
  12. Sätt in Biff Wellington i ugnen. Hur lång tid är olika för varje typ av kött, se nedan:
  13. Nötfärs +/- 40 min
  14. Fläskfilé +/- 20 min
  15. Oxfilé +/- 30 min
  16. Ta ut Biff Wellington från ugnen och låt den vila under lite aluminiumfolie innan servering.

 

Tillbehör: grillade grönsaker

  1. Värm ugnen på 180 grader.
  2. Rengör grönsakerna och skär dem i lika stora bitar.
  3. Skär löken i skivor.
  4. Rengör vitlöken och krossa dem med den platta sidan av din kniv.
  5. Strö över lite olivolja på grönsakerna och smaka av med peppar, salt, timjan eller andra örter du gillar.
  6. Lägg alla grönsaker, lök och vitlök i en ugnsform.
  7. Sätt in ugnsformen i ugnen i +/- 25 minuter tills grönsakerna är mjuka (det känner du genom att sticka grönsakerna med en gaffel. Obs!: Hårda grönsaker ska vara längre i ugnen än mjuka grönsakerna. Alltså, om du använder olika grönsaker, försök att skära dem helt i lika stora bitar, eller lägg till de mjukare grönsakerna lite senare.

 

Sås: rödvinssås

  1. Hacka schalottenlök och vitlök och stek i lite smör. Skär resten av smöret i tärningar och ställ tillbaka i kylen.
  2. Häll rödvinet och köttfonden i en kastrull och lägg i lagerblad och rosmarin.
  3. Låt rödvinet, köttfonden och örterna reducera till en hälften.
  4. Ta bort såsen från spisen och häll den genom ett durkslag i en annan panna. Krydda såsen med peppar och salt och tillsätt de kalla tärningarna av smör. Rör smöret genom såsen tills de smält. Håll såsen varm men koka den inte igen.